Rosmarin

En av mest populära örtkryddorna som används vid matlagning är rosmarin, den kan även ha en positiv effekt på den övergripande hälsan. I århundraden har folk från delar av södra Europa använt denna ört för en mängd olika medicinska tillämpningar. Även om medicinsk vetenskap ännu inte fullt ut har verifierat effekten hos rosmarin vid användandet i kosten så har miljontals naturliga örtentusiaster uttryckt sin entusiasm över denna medicinalväxt.

Om växten

Rosmarin är en buske som har sitt ursprung i Medelhavsområdet. Den växer upp till 2 meters höjd och producerar kluster av blommor och avlånga frön. Bladen liknar barr, såsom på gran eller tall. Dessa barr males ofta ner till ett pulver och används för att krydda mat, särskilt nötkött och lamm.

Sedan de gamla egypternas dagar har rosmarin använts som ett stimulansmedel. Barren innehåller olja som kan extraheras och koncentreras, oljan kan sedan spädas i vatten och intas.

Rosmarin är en naturlig diuretikum. Ett diuretikum är ett vätskedrivande preparat och kan även intas av dem som vill kontrollera sitt blodtryck. Rosmarinextrakt består av komplexa föreningar, varav många är koncentrerade i växtoljan. Att ta denna ört kan hjälpa blodcirkulationen då effekten blir till en naturlig stimulans. Blodcirkulationsmedel är av särskilt intresse för dem som har högt blodtryck och är överviktiga. Rosmarin kan också tas av dem som har haft hjärt- eller njurproblem.

Rosmarin och lågt blodtryck (hypotoni)

Rosmarin

Hypotoni, även känt som lågt blodtryck eller hypotension, är en term som används för att definiera onormalt lågt blodtryck. De fytokemikalier som finns i rosmarin har en effekt på cirkulationssystemet. Förutom att stimulera blodkärl nära huden, särskilt i de mindre kapillärkärlen, verkar kemikalierna i rosmarin som en övergripande stimulering. Effekten är faktiskt ganska mild, lägre än receptbelagda läkemedel som ges till dem som lider av hypotoni.

Det finns ingen enda orsak till hypotoni. Många individer har lågt blodtryck på grund av deras ovanligt stora artärer. De med långsamma eller svaga hjärtslag har också lägre blodtryck. Rosmarin ökar inte hjärtfrekvensen, det fungerar inte heller som ett adrenalinstimulansmedel. Vad det gör är att stimulera blodflödet till varje kapillär i kroppen.

Rosmarin verkar inte öka blodtrycket hos personer med hypotoni. I stället verkar det mer som en katalysator, vilket gör att andra kroppsliga system kan fungera i ett mer önskvärt tillstånd. Vissa människor tar rosmarin för att kontrollera högt blodtryck, men medicinska experter har kommit till slutsatsen att örten kan göra mer skada än nytta för dem som har extremt högt blodtryck. Diuretika i allmänhet tar bort överskott av vatten och salt från kroppen, och rosmarin stimulerar även till detta. Stimuleringseffekten kan emellertid bli farlig om individen har vissa andra hälsoproblem eller redan tar läkemedel för att hjälpa till att hantera deras höga blodtryck. Att ta rosmarin i kombination med förskrivna diuretika kan faktiskt resultera i uttorkning.

Rosmarin och kapillär stimulation

Mer nyligen har rosmarin använts som behandling för håravfall. Det medicinska samfundet är ganska splittrat över effekten, men de flesta forskningsstudier har kommit fram till att det verkligen hjälper till att förnya hårsäckarna. Örten har en irriterande effekt som ökar blodflödet nära hudytan. Människor med eksem använder ofta rosmarin som hjälp för att minska smärta och svullnad.

Det är teoretiskt möjligt att rosmarin faktiskt kan stimulera blodflödet i hjärnan. Flera studier har funnit att dagligen inta örtextraktet kan bidra till att sänka processen med senilitet och minnesförlust. Även om detta ännu inte har bevisats av medicinsk vetenskap så används rosmarin ändå av otaliga människor över hela världen som ett försök att bromsa sitt åldrande.

Ytterligare hälsofördelar

Rosmarin har använts för att lindra halsbränna, minska flatulens, eliminera huvudvärk och även kontrollera smärtsymtomen i samband med ischias. Som smärtstillare har rosmarin visat sig vara en effektiv behandling mot muskelsmärta. Det verkar också bidra till frigörandet av toxinuppbyggnad i fettceller och längs de neurala vägarna. Oljorna som finns i rosmarin används som en ingrediens i specialiserade badtvålar. De flesta badterapier innefattar att använda tvålar som innehåller rosmarinolja.

Hur örten används

Rosmarin kan användas som kryddor i mat. Örten finns som barr och i mald form. De flesta använder rosmarin för att krydda kött, men det kan också vara en smakrik tillsats till grönsaker. Örten säljs i hälsokostaffärer i form av kapslar eller kapletter. Kapslarna innehåller koncentrerad rosmarinolja. Vissa tillverkare producerar också te som innehåller rosmarinblad eller extrakt.

Innan ni tar rosmarin som ett hälsoskyddande tillskott bör ni konsultera en läkare. Rosmarin interagerar med ett antal läkemedel, särskilt de som ökar blodflödet eller stimulerar cirkulationssystemet i allmänhet.

Odlas den i Sverige så sker det för det mest som krukväxt, men kan klara sig som trädgårdsväxt i de sydligaste delarna av landet under sommarhalvåret. En vilt växande rosmarinbuske blir ca 0,5 – 2 meter hög.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *