Mät blodtrycket på ett korrekt sätt

För att få pålitliga blodtrycksvärden är det viktigt att veta hur du kontrollerar ditt blodtryck på ett korrekt sätt. Att regelbundet kunna kontrollera blodtrycket är viktigt för de som vill leva med god hälsa. Du behöver bara en bra blodtrycksmätare för att noggrant kunna kontrollera ditt blodtryck hemma.

Mät blodtrycket korrekt

Ett enstaka mätvärde är inte tillräckligt för att erhålla ett tillförlitligt resultat. Mätningarna bör ske så ofta som möjligt vid olika tidpunkter under hela dagen. Du bör mäta under tider när du är lugn men du kan också kolla under tillfällen med högre aktivitet. Ju fler kontroller du gör, desto bättre vet du vad ditt normala blodtryck är under olika omständigheter.

Typer av blodtrycksmätare tillgängliga

Det är skillnad på vilken typ av blodtrycksmätare du kan köpa. En digital blodtrycksmätare med en överarmsmanschett fungerar bra för att ge en avläsning av dina blodtrycksvärden. Du trycker på startknappen efter att ha lindat in armen med manschetten. Den digitala mätaren kommer att registrera systoliska och diastoliska tryckavläsningar från manschetten när trycket släpps från bandet. En digital blodtrycksmätare med en överarmsmanschett är en utmärkt mätare för hemmabruk. Läkare på sjukhus och andra medicinska anläggningar kan även använda kvicksilvermanometrar och aneroida blodtrycksmätare. Denna typ av blodtrycksmätningsutrustning är svårare att använda hemma utan erfarenhet. I många fall använder vårdpersonal även digitala blodtrycksmätare liknande de för hemmabruk.

Den rekommenderade utrustningen för blodtrycksmätning i hemmet är en som är lätt att använda. En blodtrycksmätare med en överarmsmanschett som fästs på överarmen rekommenderas då dessa typer av mätare ger mer exakta resultat. De består av en manschett fäst vid ett långt rör till den digitala avläsningsmätaren. Kontrollera gärna enheten med jämna mellanrum för att säkerställa att den inte har några läckor. När en blodtrycksmätare inte fungerar som den ska och inte ger tillförlitliga resultat är det lämpligt att köpa en ny enhet. Olika blodtrycksmätare är relativt billiga och det är bra att kunna föra ett tillförlitligt register över dina blodtrycksvärden hemma.

Vad du ska bry dig om när du kontrollerar ditt blodtryck:

Många saker kan påverka ditt blodtryck. För att få tillförlitliga resultat gör du följande:

 • Undvik fysiskt ansträngning i minst 30 minuter innan mätning
 • Var väl utvilad 5 minuter innan mätning
 • Kolla flera gånger om dagen
 • Håll blodtrycksmanschetten högt upp på armen, i höjd med hjärtat
 • Drick inte något innan du kontrollerar, vätskor påverkar blodtrycket (speciellt alkohol, kaffe och te)
 • Kontrollera inte ditt blodtryck omedelbart efter rökning

Vilken arm är den rätta för att kontrollera ditt blodtryck?

Många gånger ställs frågan om vilken arm är den rätta för blodtryckskontrollen? På sidan av hjärtat eller på motsatt plats? Svaret är: Du måste prova själv. Många människor har olika blodtryck på varje sida. Anledningen är inte bara hjärtat utan vävnaden och strukturen hos kärlen i dina armar. Det kan vara en skillnad på upp till 20 mmHg mellan vänster och höger sida. Ta därför reda på vilken arm som visar de högre värdena. Denna arm ska användas för framtida kontroller.

Användning av en automatiserad blodtrycksanordning

Att ta ditt blodtryck med en digital blodtrycksmätare är inte en svår procedur. Rök eller drick inte någonting innan du gör en blodtrycksmätning. Slappna av innan du gör en mätning och se till att du har suttit ner någonstans i ungefär en halvtimme för att vila. Detta hjälper till att sänka hjärtfrekvensen för en korrekt avläsning. Placera armen på en stols- eller bordsarm på ungefär hjärtnivå. Linda manschetten runt den övre delen av armen. Manschetten måste ha en åtsittande passform med plats för en eller två fingrar som du kan glida under den. Tryck på knappen på den digitala mätaren för att automatiskt blåsa upp manschetten. Vänta på resultatet när manschetten släpper trycket. Släpp luften från manschetten efter att du fått avläsningen. Många digitala blodtrycksmätare släpper trycket automatiskt när avläsningen är klar.

Hitta en rätt blodtrycksmätare (sphygmomanometer)

En korrekt fungerande blodtrycksmätare är viktig för att ge pålitliga värden på ditt blodtryck. Många människor litar fortfarande på den klassiska mätmetoden med stetoskop och blodtrycksmanschett. Men det kräver skicklighet att mäta på detta sätt.

Det är mycket lättare att använda en elektronisk blodtrycksmätare. Med tiden blir de mer och mer exakta och de är väldigt pålitliga för att klassificera blodtryck. Om du lider av hjärtrytmstörningar rekommenderas det att använda en apparat som kan upptäcka dem. Här kan du läsa mer om blodtrycksmätare för hemmabruk.

En kommentar om “Mät blodtrycket på ett korrekt sätt

 1. Jag upplever att när jag skall ta blodtrycket hemma blir jag stressad och trycket blir högt
  Efter några mätningar och jag känner mig lugnare går trycket ner avsevärt
  Hur skall jag hantera detta ?
  Omron 6 är min mätare

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *