Passionsblomma

Även om vi försöker ta hand om oss själva och ibland söker medicinsk behandling, är det största problemen för flertalet patienter de negativa biverkningarna av receptbelagda mediciner. I många fall kan patientens initiala problem minska för att ersättas med andra problem som orsakas av läkemedlets biverkningar. Därför väljer nu många patienter hälsokost och naturläkemedel. En växt som får särskild uppmärksamhet är passionsblomman, tillsammans med dess många hälsofördelar, särskilt dess användning vid bekämpning av högt blodtryck.

Passionsblomma

Vad är en Passionsblomma?

Ansedd av många som en mycket stark och kraftfull växt, har passionsblomman ett utseende som liknar en tusensköna i formen. En gemensam stam av denna växt har vita blommor med gultrådiga spetsar och lila ”frön” i mitten. Det finns mer än 400 arter av denna mångsidiga växt som kallas passionsblomma. De har även många andra namn som vild passionsblomma, aprikosvin, apigenin och jamaicansk kaprifol, bland andra.

Många andliga och religiösa traditioner trodde att denna blomma hade heliga egenskaper. Det var uppkallat efter ”Kristi passion” eftersom många trodde att den representerade Kristi korsfästelse. Upptäckt i Peru har passionsfrukten varit känd sedan slutet av 1500-talet. Idag har det ännu fler användningsområden och ändamål. En av blommorna många fördelar är dess förmåga att behandla och / eller bekämpa högt blodtryck.

Hur Passionsblomman hjälper mot högt blodtryck

Högt blodtryck orsakas ofta av överstimulering av nervsystemet. Passionsblomman har två komponenter, beta-karbolinalkaloider och chrysin, som ger hälsoeffekter för nervsystemet. Alkaloiderna har samma egenskaper som moderna MAO-hämmare, vilka används som behandling för depression. Chrysin har visat sig vara effektivt för att lindra ångest. Genom att lindra både depression och ångest hjälper denna växt inte bara nervsystemet utan bidrar alltså till att mildra två av de orsaker som kan bidra till högt blodtryck.

Ett annat sätt passionsblomman kan hjälpa mot högt blodtryck är dess förmåga att minska stress, nervositet och ångest – alla bidragande faktorer till högt blodtryck. Passionsblomman har också komponenter som slappar av musklerna i blodkärlen, vilket kan bidra till att sänka blodtrycket. Även om passionsblomman kanske inte är en beprövad behandling för högt blodtryck, har forskning visat att det är fördelaktigt att behandla eller förebygga de många tillstånd som kan leda till högt blodtryck. Det är också en hälsosam tillsats som inte bidrar med obehagliga biverkningar, och den är oftast inte beroendeframkallande.

Vad om dosering?

Dosen som rekommenderas kan variera, beroende på ålder, vikt och metod där den används. Passionsblomman kan intas som en torkad ört av vissa, medan andra kanske föredrar att ta det i en tinktur eller som extrakt. Denna växt kan också ges som en infusion. Individer som väljer att använda passionsblomma regelbundet använder den ofta i torkad form, som ett te. De kan ta från fyra till åtta gram per dag. Te är en mycket populär metod för att konsumera passionsfrukt.

Hälsofördelar med passionsblomman

Förutom sin förmåga att bekämpa högt blodtryck har passionsblomman många andra hälsofördelar. Blommorna, stammen och bladen av passionsblomman har använts som sedativ i århundraden av amerikanska indianstammar. I Europa används blommorna i denna växt tillsammans med andra läkemedel för att behandla ångest, stress och hjärtklappning.

Tack vare av sin förmåga att lugna nervsystemet, används passionsblomman också för att behandla neurologiska och psykiska störningar. Även om det också kan användas som en mild smärtstillare, orsakar denna växt inte slöhet som ofta upplevs med många receptbelagda smärtstillande medel. Denna kvalitet ensamt har gjort den populär hos patienter som lider av många varierande åkommor. Passionsblomman har också kopplats till behandling av Parkinsons sjukdom, liksom en metod för behandling för drogmissbrukare och alkoholister som drabbas av abstinens.

Den används också för att behandla illamående och kräkningar som är vanliga biverkningar från receptbelagda smärtstillande medel. Dessutom används många olika delar av passionsblomman för att behandla följande hälsoproblem:

 • Muskelspänning
 • Emotionell oro
 • Sömnlöshet
 • Astma
 • Symptom på klimakteriet
 • Hyperaktivitet
 • Epilepsi
 • Fibromyalgi
 • Kronisk smärta
 • Olika nervsjukdomar
 • ADHD

Lämna en kommentar