Vilket te sänker mitt blodtryck?

Människor har genom åren lärt sig att te, allt från bladen av Camellia sinensis-växten, te från olika blommor till blad eller rötter från andra växter, har kraftfulla hälsoeffekter. De kan förbättra allt från kvinnliga reproduktiva besvär, andningsproblem till sömnlöshet på grund av till exempel matsmältningsbesvär. Vissa te är också utmärkta för att sänka högt blodtryck. Här är några av dem:

Te som sänker blodtrycket

Hibiskuste

Hibiscusblomman är redan känd för sin skönhet, men någonstans på vägen upptäckte någon dess medicinska egenskaper när denne åtnjöt sitt te. Det används ofta i te, eftersom det har en söt smak som motverkar bitterheten hos andra örter. Förutom de prydliga blommorna kan alla delar av hibiskusplantan användas i te. Men den mest populära delen att använda som te är torkat blomfoder (calyx). Detta är den del som stöder blomman.

Hibiskuste är naturligtvis koffeinfritt och kan avnjutas kall eller varm. Vissa forskare tror att anthocyanin kemikalier som finns i växten hjälper till att reglera blodtrycket. Anthocyaniner ger växter som blåbär och hibiskus deras djupa blå eller röda färg beroende på pH-värdet, eller balansen mellan syra och alkaliska ämnen. De är också antioxidanter som skyddar kroppen från skador på fria radikaler och stöder immunsystemet.

Grönt te

Grönt te verkar vara en behandling för nästan alla sjukdomar, men studier har visat att människor som dricker tre koppar grönt te per dag faktiskt minskar sitt blodtryck. Grönt te är gjord av unga blad från Camellia sinensis busken och som inte har genomgått samma torknings- och oxidationsprocess som sker vid produktion av de mer populära svart teerna. Polyfenoler, som är näringsämnen som finns i växter, antas ge grönt te dess blodtryckssänkande egenskaper. Grönt te är också en antioxidant. Det kommer som lösa teblad, pulver, kosttillskott och i tepåsar. Det kan också köpas på flaska, även om flaskor med grönt te ofta har ett tillsatt sötningsmedel. Koffeinfritt grönt te är bäst, för koffein är känt för att höja blodtrycket.

Svart te är också bra för att minska högt blodtryck, men de är inte lika effektiva som grönt te.

Te av Hagtornsbär

Te av hagtornsbär tillverkas oftast från buskens röda bär, även om bladen och blommorna också kan användas. Hagtornsbär är rika på bioflavonoider, som är antioxidanter som finns i frukt, grönsaker, vin och mörk choklad. De bistår cirkulationssystemet och hjälper blodkärlen att utvidga sig på ett hälsosamt sätt samtidigt som de stärks. Hagtornsbär stärker också hjärtat och ger lägre nivåer av ”dåligt” LDL kolesterol genom att ta bort plack från artärerna. Teet är också ett diuretikum, vilket betyder att det hjälper njurarna att avlägsna gifter ur kroppen.

Te av Brännässla

Liksom te gjort av hagtornsbär är teer gjorda av nässlor också diuretika. Medan det är sant att den gröna växten bränns så försvinner detta när bladen torkas och när de blötläggs såsom i en te-blandning. Brännässlor minskar natriumet i kroppen, natriumet som inte bara leder till högt blodtryck utan vätskeansamling och svullnader. Den är full av antioxidant och C-vitamin och har också bioflavonoider som quercetin, mineraler och andra hälsosamma växtkemikalier som karotenoider. Carotenoider ger orange och gul frukt och grönsaker dess färg.

Te av Läkevänderot

Detta är den växt från vilken det milda lugnande valiumet härstammar. Roten av denna växt har använts för att göra te sedan antiken eftersom den lugnar ångest och främjar sömn. Hemligheten till valerianens nytta är en kemikalie som kallas GABA, eller gamma-aminosmörsyra. GABA är en signalsubstans som hjälper till att skicka och ta emot meddelanden mellan nervceller. Den har en lugnande effekt på nervsystemet, vilket kan verka avstressande på blodkärlen. Detta leder i sin tur till lägre blodtryck.

Sibiriskt Ginseng Te

Sibiriskt Ginseng kallas även ibland för eleuthero. Dess rötter och blad används för att göra te som kan minska blodtrycket. Sibirien ginseng är en övergripande tonic som är särskilt bra för att stimulera och stärka cirkulationssystemet. Det sänker också kolesterol och stöder binjurarnas funktion, två hormonproducerande körtlar som sitter ovanpå njurarna. Ett försiktighetsråd med sibirisk ginseng är att det också kan höja blodtrycket, så en person som är intresserad av att använda det för att sitt blodtrycks skull bör konsultera med sin läkare först. Det rekommenderas alltid att konsultera vårdgivare när någon vill ta te eller annat kosttillskott i syfte att behandla en sjukdom, särskilt om patienten redan står på annan medicinering.

En kommentar om “Vilket te sänker mitt blodtryck?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *