Hypotoni (lågt) blodtryck

Hypotoni, även kallad för hypotension eller lågt blodtryck, har ett systoliskt (övre) värde lägre än 105 mmHg och ett diastoliskt värde under 60 mmHg. Men denna klassificering är inte generellt giltig. Till exempel anger National Heart, Lung and Blood Institute i USA ett värde av under 90 till 60 mmHg som ett värde för hypotoni.

Orsaker till hypotoni

Lågt blodtryck

Om ditt blodtryck är bara lite under nämnda värden och det inte finns någon andra hälsoproblem kan ett lägre blodtryck vara bra. Ibland uppstår hypotoni (lågt blodtryck) under en kortare stund, till exempel när du byter kroppsposition (reser dig upp snabbt). Blodtrycket hålls vanligen stabilt i denna situation genom automatiska mekanismer i kroppen, men om dessa mekanismer är långsamma eller slitna kan trycket falla. För lite vätska, eller uttorkning (orsakade av diarré eller kräkningar) kan också vara en orsak till lågt blodtryck.

Om blodtrycket faller efter måltid, är det ”postprandialt”. Detta verkar resultera från en omdirigering av blod till matsmältningssystemet. Detta korrigeras vanligtvis automatiskt, men om systemet är rubbat kan det leda till tryckfall.

Lågt blodtryck kan också orsakas av faktorer som hjärtsjukdom, när hjärtat inte pumpar tillräckligt med blod för att syresätta organen. Vissa endokrina systemproblem som hypothyroidism kan också orsaka tryckfall, liksom värmeutmattning och uttorkning. Allvarliga allergiska reaktioner (anafylaxi) och allvarliga infektioner som påverkar blodkärlen är andra orsaker till lågt blodtryck. Naturligtvis kan även en allvarlig skada som leder till blodförlust eller blödning från inre organ ge en dödlig sänkning av trycket.

För att öka ditt blodtryck drick mer vatten, träna och öka ditt saltintag, då kommer mer vätska att bindas i dina vävnader.

Variationer av hypotoni (lågt blodtryck)

Kontrollera ditt blodtryck flera gånger om dagen för att undvika att fånga endast hypotensionfaser. Om du får ett för lågt värde är det ofta viktigt att du kontrollerar ditt blodtryck flera gånger under 24 timmar, konsultera samtidigt en vårdgivare. Genom att göra ett antal mätningar under en given tid är det mycket lättare att upptäcka orsaker till det låga blodtrycket och för att utesluta att det inte finns några andra problem.

Men kom ihåg att det inte är ovanligt att någon kan ha ett kroniskt lågt blodtryck. Ett lågt värde kan helt enkelt vara normal för den personen. Om personen inte uppvisar några negativa symtom krävs ingen behandling och tillståndet behöver endast övervakas under rutinbesök.

Faror med hypotension (lågt) blodtryck

De allvarligaste konsekvenserna av obehandlat lågt blodtryck är risken för att svimma och ramla omkull. Det kan även uppstå skador på hjärtat och hjärnan som ett resultat av otillräcklig syreförsörjning.

8 kommentarer om “Hypotoni (lågt) blodtryck

 1. Hej
  Jag undrar när blodtrycket blir så lågt att det är farligt? Jag kan ha värden som tex 76/48, jag har alltid haft lågt blodtryck men när det blir så är lågt mår jag verkligen dåligt. Min puls är alltid hög dessutom. 98-143 är inte ovanligt. Försöker få hjälp för detta men. Har bara fått betablockerare som gjorde att mitt blodtryck föll ännu mer. Hur gör man för att höja sitt blodtryck samtidigt som man sänker pulsen?

  • Hej. Jag undrar samma sak som Josefin. Jag har konstant lågt tryck och hög puls men när det sjunker ännu mer som tex ner till 64/48 kan det ta flera timmar Innan jag kan sitta upp. Då är det bara vätska och salt i liggläge som gäller. Väldigt segt när det händer på jobbet tex Min puls precis som Josefins är konstant hög. Jag äter orstanorm i perioder. Det höjer trycket, tips till dig Josefin, kolla med din läkare, det kan ju fungera på dig också, gå till en erfaren dock. De yngre säger att det inte finns någon bl.tr.höjande medicin. Tror inte pulsen påverkas så mycket av den medicinen, inget jag tänkt på i alla fall. Betapred sänker pulsen men även trycket, jag skulle inte våga äta det.

  • Hej! Jag har också problem med otroligt lågt blodtryck och en puls över 200, det du beskriver låter som samma sjukdom jag dras med. Har något som heter POTS syndrom en sjukdom i autonoma nervsystemet som är hemsk att dras med och i mitt fall är kronisk och blir successivt sämre, påverkar varenda liten del i kroppen och räknas som lika funktionsnedsättande som Kol eller hjärtsvikt. Jag äter metoprolol för pulsen och midodrin för att höja trycket, den medicinen skrivas ut vid grov ortostatisk intolerans som jag har. Har ett tryck på 100/65 i bästa fall med högsta dosen medicin vilket man får vara glad för. Jag tycker absolut du borde kolla vidare på detta med POTS och möjligtvis skriva en egenremiss till hjärtmottagningen i Malmö där Sveriges enda specialist på detta jobbar. Artur Fedorowski heter han. Finns även Facebook grupper du kan gå med i, det kan vara skönt att veta att man inte är ensam :)

  • Kolla mitt svar till Josefin! Kanske något för dig med att kolla upp? Försöker sprida informationen vidare då mycket forskning saknas på denna sjukdom. POTS syndrom måste uppmärksammas!! Det är hemskt funktionsnedsättande och människor, framförallt läkare har en hemsk oförståelse för detta. Har varit sjukskriven i över ett halvår pga denna sjukdom.

 2. Anna
  jag äter amlodipin för bl tryck eftersom det var ganska låt behövde jag bara ta varannan dag.har dessutom trombyl för hals pulsåder förträngningge me haft besvär med magen- som blivit sämre av omeparazole lanzo har varit ute och handlat lite mat. kände mig så trött tog bl tryck som var 89 /55 – 89 blev lite orolig- ska vila och ta lite salt gärna en komentar från er A

 3. Jag har normalt alldeles för högt blodtryck, och äter mediciner mot det. Då håller sig blodtrycket vid 150/90. Men så fort jag svettas extra mycket (jag svettas hela tiden) när jag tar en promenad eller längre cykeltur, blir jag extremt matt. Blodtrycket faller ner till 90/43, och håller sig där trots svalkande dusch och att jag dricker mycket vätska under mina utflykter. Nästa dag är blodtrycket igen jättehög, ibland 170/110, och jag tar mina blodtrycksmediciner. Men om jag tar en promenad eller cykeltur, faller blodtrycket, och jag har svårt att komma hem, jag är alldeles utmattad och kraftlös.
  Är det dags att justera eller byta mediciner?

 4. Har också lågt blodtryck och hög puls men inte fått behandling för det ingen läkare lyssnar på mig att jag mår dåligt. Vid läkarbesök och ilska stiger blodtrycket. Så är tyvärr obehandlad än idag haft lågt sen liten. Arbetar och tränar äter lakrits, salt mat, dricker mycket vatten och snusar allt jag kan själv inget har hjälpt. Mina chef och kollegor vet om mitt problem så det vet vad de ska göra om jag faller ihop någon gång.

Lämna en kommentarMöjliga värden för ett lågt blodtryck (hypotoni):
1800