Hypotoni (lågt) blodtryck

Hypotoni, även kallad för hypotension eller lågt blodtryck, har ett systoliskt (övre) värde lägre än 105 mmHg och ett diastoliskt värde under 60 mmHg. Men denna klassificering är inte generellt giltig. Till exempel anger National Heart, Lung and Blood Institute i USA ett värde av under 90 till 60 mmHg som ett värde för hypotoni.

Orsaker till hypotoni

Lågt blodtryck

Om ditt blodtryck är bara lite under nämnda värden och det inte finns någon andra hälsoproblem kan ett lägre blodtryck vara bra. Ibland uppstår hypotoni (lågt blodtryck) under en kortare stund, till exempel när du byter kroppsposition (reser dig upp snabbt). Blodtrycket hålls vanligen stabilt i denna situation genom automatiska mekanismer i kroppen, men om dessa mekanismer är långsamma eller slitna kan trycket falla. För lite vätska, eller uttorkning (orsakade av diarré eller kräkningar) kan också vara en orsak till lågt blodtryck.

Om blodtrycket faller efter måltid, är det ”postprandialt”. Detta verkar resultera från en omdirigering av blod till matsmältningssystemet. Detta korrigeras vanligtvis automatiskt, men om systemet är rubbat kan det leda till tryckfall.

Lågt blodtryck kan också orsakas av faktorer som hjärtsjukdom, när hjärtat inte pumpar tillräckligt med blod för att syresätta organen. Vissa endokrina systemproblem som hypothyroidism kan också orsaka tryckfall, liksom värmeutmattning och uttorkning. Allvarliga allergiska reaktioner (anafylaxi) och allvarliga infektioner som påverkar blodkärlen är andra orsaker till lågt blodtryck. Naturligtvis kan även en allvarlig skada som leder till blodförlust eller blödning från inre organ ge en dödlig sänkning av trycket.

För att öka ditt blodtryck drick mer vatten, träna och öka ditt saltintag, då kommer mer vätska att bindas i dina vävnader.

Variationer av hypotoni (lågt blodtryck)

Kontrollera ditt blodtryck flera gånger om dagen för att undvika att fånga endast hypotensionfaser. Om du får ett för lågt värde är det ofta viktigt att du kontrollerar ditt blodtryck flera gånger under 24 timmar, konsultera samtidigt en vårdgivare. Genom att göra ett antal mätningar under en given tid är det mycket lättare att upptäcka orsaker till det låga blodtrycket och för att utesluta att det inte finns några andra problem.

Men kom ihåg att det inte är ovanligt att någon kan ha ett kroniskt lågt blodtryck. Ett lågt värde kan helt enkelt vara normal för den personen. Om personen inte uppvisar några negativa symtom krävs ingen behandling och tillståndet behöver endast övervakas under rutinbesök.

Faror med hypotension (lågt) blodtryck

De allvarligaste konsekvenserna av obehandlat lågt blodtryck är risken för att svimma och ramla omkull. Det kan även uppstå skador på hjärtat och hjärnan som ett resultat av otillräcklig syreförsörjning.

3 kommentarer om “Hypotoni (lågt) blodtryck

  1. Hej
    Jag undrar när blodtrycket blir så lågt att det är farligt? Jag kan ha värden som tex 76/48, jag har alltid haft lågt blodtryck men när det blir så är lågt mår jag verkligen dåligt. Min puls är alltid hög dessutom. 98-143 är inte ovanligt. Försöker få hjälp för detta men. Har bara fått betablockerare som gjorde att mitt blodtryck föll ännu mer. Hur gör man för att höja sitt blodtryck samtidigt som man sänker pulsen?

    • Hej. Jag undrar samma sak som Josefin. Jag har konstant lågt tryck och hög puls men när det sjunker ännu mer som tex ner till 64/48 kan det ta flera timmar Innan jag kan sitta upp. Då är det bara vätska och salt i liggläge som gäller. Väldigt segt när det händer på jobbet tex Min puls precis som Josefins är konstant hög. Jag äter orstanorm i perioder. Det höjer trycket, tips till dig Josefin, kolla med din läkare, det kan ju fungera på dig också, gå till en erfaren dock. De yngre säger att det inte finns någon bl.tr.höjande medicin. Tror inte pulsen påverkas så mycket av den medicinen, inget jag tänkt på i alla fall. Betapred sänker pulsen men även trycket, jag skulle inte våga äta det.

  2. Jag skrev fel, menade betablockare typ inderal, inte betapred, det är en helt annan medicin ?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Möjliga värden för ett lågt blodtryck (hypotoni):
1800