Hagtorn

Hagtornsbär är en av de mest populära örterna för behandling av högt blodtryck. Faktum är att bärens egenskaper anses vara en tonic för hjärt-kärlsystemet och hjälper till att främja korrekt blodcirkulation. Tack vare dessa fördelar klassificeras denna ört ofta som en blodtrycksregulator. Det betyder förutom att hjälpa till att sänka höga blodtryck, kan hagtornsbär också hjälpa personer med lågt blodtryck.

Hagtorn

Vad är Hagtorn?

Hagtorn och hagtornsbäret benämns Crategnus Oxycantha och den tillhör familjen rosväxter. Blommor av rött, vitt eller rosa tenderar att blomma under vissa tider på året. Dessa egenskaper gör den ofta eftertraktat som växt eftersom den förblir grön även under kallare väder och sedan färggrann under de varmare månaderna.

Medan blommorna ibland skördas för användning som ört, är det hagtornens bär som används för att behandla hälsoproblem, inklusive blodtryck. De små röda bären tenderar att komma precis före blomningen och fortsätta under hela växtsäsongen. Hagtorn växter tenderar att växa bäst i tempererade klimat, men kan också odlas i växthus.

Vilka ämnen finns i Hagtornsbär?

Näringsinnehållet hos hagtornsbär bidrar till dess fördelar med blodtrycksreglering och att stärka kärl- och nervsystemet. Den är rik på C-vitamin och selen, vilka båda är kända för att bekämpa inflammation och hjälpa till att rensa blodet. Måttliga mängder kalcium och kalium är också närvarande. Dessa näringsämnen hjälper till att lugna nerverna, något som är mycket viktigt för processen att upprätthålla en rimlig blodtrycksnivå. De mindre mängderna av vitamin A, magnesium och fosfor hjälper också till att minimera potentialen för förhärdning av artärerna, vilket i sin tur gör det lättare för blodtrycket att hålla sig inom normala gränser.

Spår av andra näringsämnen finns också i bären. Alla dessa hjälper till att stödja hälsan för kropp och själ, och kan hjälpa till med att rensa systemet mot alltför stora mängder kolesterol. Dessa spårämnen innehåller zink, kisel, järn, mangan och några av B-vitaminerna.

Finns det en specifik reaktion som har att göra med blodtryck?

Den positiva effekten av hagtornsbären är till nytta för blodtrycket, vilket bidrar till en övergripande kardiovaskulär hälsa. Detta har att göra med att växten får de blodkärl som ligger längre bort från hjärtat att slappna av mer. Tillsammans med att hjälpa till att förbättra hjärtfunktionen, kan avslappning av de avlägsna kärlen medföra att det blir lättare för hjärtat att pumpa runt blodet i hela kroppen. Det betyder i sin tur att trycket minskar, vilket bidrar till en bättre övergripande cirkulation.

Hur lång tid tar det för att se resultat?

Som de flesta örter tar hagtorn lite tid att komma in i systemet. Hur snabbt det sker beror på individen. Vissa personer kommer sannolikt att märka en skillnad på några dagar. Andra kan kräva mer än en månad innan det finns någon mätbar skillnad i blodtrycksnivåer. Under denna tid är noggrann övervakning och uppmärksamhet åt kosten mycket viktig.

Finns det risk för biverkningar?

Många kan ta hagtorn utan att få några biverkningar alls, men även om det skulle framträda i någon mild form, så varar de bara en kort stund. Några exempel inkluderar och upprör mage, sömnlöshet, svettning och eventuellt trötthet. Många herbalister rekommenderar att man använder hagtorn i högst fyra månader och tar en kort paus innan man återupptar användningen.

När det gäller interaktioner med mediciner är det viktigt att notera att hagtorn kan störa funktionen av mediciner som är avsedda att öka hjärtfrekvensen eller öka blodflödet genom kroppen. Blodtryckssänkande egenskaper hos örten kan också öka effekterna av blodtrycksmedicinering, ibland till nivåer som är farliga. För män som tar någon typ av medicin för erektil dysfunktion är det viktigt att notera att eftersom dessa läkemedel ibland också verkar genom att sänka blodtrycket, om man kombinera dem med hagtorn, kan det leda till svimningar eller andra allvarliga problem.

Om du för närvarande tar någon form av receptbelagd blodtrycksmedicin, tala med din läkare innan du börjar med hagtorn. Diskutera användningen av örten som ett naturligt sätt att reglera ditt blodtryck. När du har börjat behandlingen, övervaka resultatet regelbundet och låt din läkare veta hur örten fungerar för dig. Med lite tur kommer du att finna att hagtorn reglerar ditt blodtryck och även förbättrar din hälsa i allmänhet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *