Mistel

Mistel är historiskt känd som en symbol för fertilitet samt ett afrodisiakum. Nu har örten återuppstått som ett effektivt naturligt botemedel mot ett antal vanliga sjukdomar. Dess unika ursprung och aktiva kemiska föreningar gör det till en växt omgärdad av mystik, men nuförtiden även av nytta och värde som naturläkemedel.

Mistel

Vad är en Mistel?

Mistel är en unik växt och betraktas som en hemiparasit, eller en ”partiell parasit”. Det ger misteln denna unika klassificering för att den faktiskt fäster vid och växer på en annan organism, såsom en traditionell parasit gör. Efter att ha anslutit sig till värdplantan fäster misteln sina rötter i trädet som gör det möjligt att samla viktiga näringsämnen. Misteln är unik eftersom den också kan fotosyntisera och växa på egen hand, den förekommer emellertid oftast som parasitväxt.

Misteln finns i två huvudformer: Phoradendron flavescens och Viscum album. Den förra, Phoradendron flavescens, är misteln som ofta ses och används i juldekorationer. Denna typ av mistel förekommer vanligtvis på den amerikanska östkusten. Det senare Viscum-albumet har sitt ursprung och kommer från Europa. Förhistoriska folk upptäckte ursprungligen denna form av mistel och trodde att den innehade mystiska krafter. Denna klass av mistel har vanligtvis gröna blad med klibbiga vita bär och små gula blommor. Bären från denna växt är giftiga.

Hur behandlar Mistel högt blodtryck?

Medan misteln har fler syften än att bara fungera som dekoration, så har den inte det mystiska innehåll som tidiga européer trodde. Misteln innehåller faktiskt en växtbaserad substans som är effektiv för att behandla ett antal hälsotillstånd. En av de viktigaste fördelarna med den är att behandla högt blodtryck.

Misteln innehåller ett antal potenta kemiska föreningar, varav flera är lecitin. Dessa föreningar eller proteiner binder till sig giftiga ämnen i kroppen och eliminerar infektion och andra former av sjukdomar. På så sätt lindrar behandlingen högt blodtryck genom att avlägsna giftiga ämnen från kroppen och bryta ner plack och förkalkning i artärerna.

Har det andra hälsofördelar?

Mistel används inte bara för behandling av högt blodtryck. Örten kan också användas för att behandla ett brett utbud av andra hälsoförhållanden. Bladen och stjälkarna har de mest fördelaktiga föreningarna. Ytterligare beståndsdelar i örten innefattar aminer, antioxidant flavonoider och terpenoider. Dessa komponenter arbetar tillsammans för att ge misteln sin effektiva styrka.

Misteln kan också användas för att behandla gastroenterit, epilepsi, ångest, trötthet, artrit, svimning och inflammation i lederna. Den är också effektivt för att förebygga och behandla ett antal andra tillstånd.

Hur används Mistel?

Örten finns i ett antal olika former som kan används vid behandling mot högt blodtryck. Att använda mistel bör dock övervakas av en örtkunnig läkare. Vanliga kurer inkluderar mistel-te, injicerbara doser, mistel-extrakt och kombinerade tinkturer. Örten används vanligen inte ensam utan i kombination med andra växtbaserade läkemedel för den bästa effekten.

Vilken dos rekommenderas?

Den rekommenderade dosen varierar beroende på användning samt behandlingsalternativ. Vanliga behandlingar för högt blodtryck använder vanligtvis mistelns frukt för att göra ett te med en koncentration på 10 gram per dag. De vanliga doserna kan också ges i inkrementellt ökande mängder men det behövs övervakas av utbildad sjukvårdpersonal.

Finns det potentiella biverkningar?

Liksom många andra växtbaserade läkemedel och till och med vanliga läkemedel ger misteln begränsade biverkningar. Vid injektion kan injektionsstället bli rött, kliande eller inflammerad. På samma sätt har vissa individer upplevt reaktioner som ger en mild feber eller en influensa-liknande symtom. Några fall av anafylaktisk chock har rapporterats i samband med mistel-dosering.

Är det säkert?

Medan mistel anses vara ett säkert behandlingsalternativ av utbildade proffs, listar Förenta Staternas livsmedels- och drogadministration innehållet som tvivelaktig. Behandling med Mistel bör överlämnas till bedömning av herbalister och läkare. I vilket fall som helst så visar tillgängliga data ingen anledning till oro. Inga interaktioner har identifierats, och förekomsten av biverkningar har varit begränsad. Eftersom bären kan innehålla giftiga beståndsdelar rekommenderas inte användning för gravida eller ammande.

Många individer känner igen mistel som en trevlig jultradition, men fördelarna med misteln sträcker sig långt bortom jul och nyårsperioden. Denna unika växt kan användas som ett effektivt örtmedel året runt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *