Hur påverkar träning blodtrycket?

Träning och motion kan ha ett dramatiskt inflytande på blodtrycket. Viktlyftning kan orsaka en plötslig ökning av det systoliska trycket. Isotoniska (viktlyftande) aktiviteter kan öka blodtrycket med upp mot 70 mmHg. Om en person har ett systoliskt tryck på 120, kan viktlyftandet öka trycket till 190 mmHg. Individer med högt blodtryck kan behöva justera sina motionsövningar och andra träningsaktiviteter enligt läkares rekommendationer.

Varje aktivitet ökar blodtrycket. Vissa hypertensiva patienter kan uppmanas att inte utöva isotoniska sporter eller övningar, men istället rekommenderas att delta i aerob träning. Aerob träning resultera på sikt i ett lägre blodtryck. Blodtrycket övervakas vanligtvis vid normala hälsokontroller, där avläses två värden. Det systoliska blodtrycket är det högre, övre värdet, som mäter trycket vid hjärtslag. Det diastoliska är det lägre, som mäter hur lågt trycket hinner sjunka mellan slagen.

Träning påverkar blodtrycket

Aerobic utan överansträngning

Aerobic-övningar inkluderar promenader, cykling, simning och löpning. Det är enkelt att ändra hastighet och belastning så att utövaren inte överanstränger sig. Viktlyftning och elitidrott kan kräva omedelbara utbrott av tung belastning. Plötsliga ansträngningar kan orsaka dramatiska blodtrycksökningar. Dessa kan vara riskabelt för de personer som redan har högt blodtryck. Läkare brukar rekommendera vissa vikt övningar för hypertensiva, men de bör utövas med försiktighet för att inte överstiga säkra gränser.

Aeroba träningsaktiviteter involverar att använda många muskler på en gång. Efterfrågan på syrerikt blod sträcker sig till alla muskler som används. Hjärtat slår snabbare och blodkärlen utvidgas för att ta emot blodet. Viktlyftning innebär färre antal muskler i arbete, men kräver fortfarande mycket syrerikt blod för att tillgodose aktiviteten. Eftersom färre muskler är inblandade finns det mindre tillgängligt utspänt utrymme för att ta emot blodet. Hjärtat slår snabbare och hårdare under lyftfasen, men det finns mindre öppet utrymme för att ta emot blodet, vilket då höjer blodtrycket.

Genomsnittsblodtryck

Ett stillasittande beteende är sämre eftersom det leder till viktökning, minskande hjärtstyrka, ökat blodtryck och andra negativa metaboliska problem inklusive diabetes. Aktivitet leder till viktminskning, korrekt metabolism, muskelstyrka, inklusive stabilisering av hjärtat och lägre genomsnittligt blodtryck. Aktiva människor har starkare hjärtan. Starkare hjärtan pumpar mer effektivt. Muskler som regelbundet tränas har bättre fungerande blodkärl som inte begränsar blodflödet, och det leder till ett hälsosammare genomsnittligt blodtryck.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *