Varför har jag bröstsmärtor?

Antalet personer som lider av bröstsmärta en eller annan gång i livet är mycket högt. För vissa är smärtan enstaka och kan beskrivas som mer av en olägenhet än någonting annat. För andra är det något som händer rutinmässigt och smärtan kan vara svår, till och med tärande. Självklart är en av de första tankarna som de flesta människor får när de upplever smärta i bröstet är att det är fel på hjärtat. Lyckligtvis är det inte alltid fallet men det är alltid en möjlighet. Här kan du hitta mer information om orsaken till bröstsmärta och vad du kan göra åt det. Det är viktigt att du får en bättre kunskap för vad som utgör en verklig nödsituation och vilka åtgärder som då måste utföras.

Inte alltid hjärtat

Först och främst bör du veta att bröstsmärta inte alltid är relaterat till ett problem med ditt hjärta. Det finns tillfällen då smärtan är närmare relaterad till besvär från muskelbelastning eller till och med interkostal smärta som är associerad med bindväven mellan revbenen. Med det sagt bör du aldrig ta det som självklart att bröstsmärta inte är potentiellt allvarlig. Varje gång du känner smärta i bröstet är det viktigt att du omedelbart kontrolleras av kunnig sjukvårdpersonal.

Bröstsmärtor

Din övergripande hälsa beror på att du har ett hälsosamt hjärta så det är aldrig en bra idé att ignorera bröstsmärta och anta att det bara kommer att försvinna av sig självt. I följande punkter får du en bättre förståelse för de olika orsakerna till hjärtrelaterad bröstsmärta. Om du upplever något av dessa bör du omedelbart utvärderas på ett sjukhus.

Inte alltid smärtsamt

När människor tänker på bröstsmärta tror de vanligtvis på hjärtattack. Problemet är att en hjärtattack inte alltid är förknippat med bröstsmärta och fall mot golvet som du ser i filmer. Faktum är att du kan ha en hjärtinfarkt med mycket lite bröstsmärta. Ibland upplevs ingen smärta alls, utan bara ett obehag. Du kan också uppleva andra symtom som smärta i din axel som strålar ner till armen, smärta mellan skulderbladen, smärta i nacken och käken, svettningar, illamående och ett snabbt eller oregelbundet hjärtslag.

Det finns dock personer som känner av de klassiska symptomen med kraftig bröstsmärta i mitten av eller i vänster sida av bröstkorgen och erfar extrema andningssvårigheter. I vissa fall kan dessa symtom följas av kollaps och till och med förlust av medvetande. Vissa individer kan sluta andas eller få hjärtstillestånd, medan andra kan förbli fullt medvetna om sin omgivning. Det är viktigt att notera att bara för att du inte förlorar medvetandet betyder det inte att allvarlig och potentiellt irreversibel skada på ditt hjärta har uppstått. Faktum är att de som upplever färre symptom ofta är i ännu större fara eftersom de inte alltid söker medicinsk hjälp direkt.

Sök alltid vård

Att ha hjärtattack och undvika att söka omedelbar behandling kan skada hjärtat så allvarligt att det inte längre kan fungera korrekt. Om du överlever den initiala händelsen kan du märka att du lider av frekventa bröstsmärtor efter händelsen samt alltmer oregelbundna hjärtslag. Det är just därför det är så viktigt att få den hjälp du behöver direkt i stället för att avvakta tills senare.

Kort sagt, det finns inget bra sätt att vänta på en hjärtinfarkt. Ju längre du väntar på att söka behandling, desto mer sannolikt är att du drabbas av livslånga konsekvenser som dramatiskt kan ändra livskvaliteten och i många fall minska din livslängd med flera år. Om du har högt blodtryck arbetar ditt hjärta extra hårt för att pumpa blod till resten av kroppen. Under flera år kan obehandlat högt blodtryck skada hjärtat och göra dig mer mottaglig för hjärtinfarkt.

Kan jag ha fått kärlkramp?

Det är också möjligt för dig att uppleva bröstsmärta när du inte har hjärtattack. Smärta som inte är relaterat till hjärtat har redan diskuterats, men andra orsaker till hjärtrelaterad bröstsmärta kan vara angina och problem med hjärtats ledningssystem. Kärlkramp inträffar när blodflödet till hjärtat minskas. Vid hjärtinfarkt begränsas blodflödet till den punkt att en del av hjärtat nekas det syrerika blodet som behövs. När du har kärlkramp, flyter blodet fortfarande men i minskade mängder. Detta får dig att känna smärta i bröstet. Det är ditt hjärta att säga att ett problem behöver åtgärdas.

Förstorad hjärtmuskel – Hypertrofi

Bröstet kan också skadas när andra problem sker med ditt hjärta. Högt blodtryck kan få hjärtat att bli större än normalt eftersom det får jobba mer. Så småningom kan detta leda till ett tillstånd som kallas hypertrofi eller ett förstorat hjärta. Det hypertrofa hjärtat fungerar inte lika bra som det borde. Det kan leda till problem med det elektriska systemet i hjärtat som i sin tur orsakar oregelbundna hjärtslag.

Om problemen blir tillräckligt stora kan det orsaka att bröstet skadas. Ett förstorat hjärta kan också orsaka bröstsmärta eftersom hjärtat får kämpa för att fungera. När tillståndet är överhängande kan det leda till hjärtsvikt, vilket innebär att ditt hjärta inte längre kan pumpa den nödvändiga mängden blod till hela kroppen på ett effektivt sätt.

Ignorera aldrig – Ta EKG

Kontentan är att du aldrig bör ignorera bröstsmärta. Om du upplever bröstsmärtor är det mycket bättre att utesluta eventuella problem med hjärtat i motsats till att bara vänta på att smärtan försvinner av sig självt. Din överlevnad kan bero på det.

Elektrokardiogram förkortat EKG, är en snabb, smärtfri och enkel undersökning av den elektriska aktiviteten i hjärtat. Denna undersökning görs för att söka efter störningar i hjärtrytmen eller efter hjärtmuskelskador, som en följd av en hjärtinfarkt eller inflammation i hjärtmuskeln. Genom att ofta undersöka med hjälp av EKG kan en läkare se när i tiden som en eventuell skada har uppstått.

En kommentar om “Varför har jag bröstsmärtor?

  1. Jag sprang på EKG i många år men korta tester, sedan fick jag 24 tim EKG men min puls var hög, skyhög även på natten. Men senaste på röntgen så finner dom 2 läckage från hjärtat, men säger ingen fara hm och hjärtat mitt hugger. Och ingenstans finner jag svar på om det är oroande att ha läckage, två st eller ???

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *