Det normala blodtrycket

Klassificeringen normalt blodtryck innebär ett systoliskt värde lägre än 130 mmHg och ett diastoliskt värde under 85 mmHg. Dessa kriterier har fastställts av Världshälsoorganisationen (WHO).

Om ditt blodtryck är under 120/80 skulle det klassas som idealt blodtryck.

Det normala blodtrycket

Ett normalt blodtryck är en bra utgångspunkt för att undvika skador på dina kärl och organ. Med normalt blodtryck ökar din livslängd.

Förbättra det normala blodtrycket

Även om ett normalt blodtryck redan är en mycket bra start för ett hälsosamt liv, kan du försöka få blodtrycket att bli ännu bättre. Det idealiska skulle vara ett värde av lägre än 120 över 80 (skrivs 120/80, även känt som 120 genom 80).

Observera att ärftliga faktorer och fysiska omständigheter kan göra det omöjligt att nå dessa värden. Så pressa dig inte för mycket. För att nå bättre blodtrycksvärden är det viktigt med fysisk aktivitet och en balanserad kost.

Vad ska undvikas vid normalt blodtryck?

Om du strävar efter att hålla ditt blodtryck på en normal nivå så är det viktigt att undvika för mycket salt i kosten. Genom att dricka mycket vatten så hjälper du till att stabilisera blodtrycket. Med fysisk aktivitet erhåller du också ett bättre blodtryck, och en bättre hälsa.

Om du har cirkulationsproblem, upptäcker andra problem eller om du känner dig trött, kontakta sjukvården så att du kan få en noggrann bedömning.

En kommentar om “Det normala blodtrycket

  1. Senaste dagar och veckor har jag känt tryck i mitt på bröstet. Jag har känt det när jag lägger mig på kvällarna på ryggen och lägger mig då på magen. Kollat sista dagarna, mellan 160 79 75, 150 98 76

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Möjliga värden för ett normalt blodtryck:


816