Hur påverkar kaffe blodtrycket?

Personer med högt blodtryck finner ofta att vardagssysslor ökar blodtrycket ytterligare. För att få bättre förståelse för blodtrycket och vad som får det att öka, är det bäst att hålla koll på vissa saker som konsumeras, och kaffe är en dryck som finns med på den listan.

Varför påverkar kaffet kroppen?

Kaffe innehåller en stor mängd koffein, vilket är den främsta anledningen till att det konsumeras. De som konsumerar kaffe på morgonen piggnar till av drycken. Det är koffeinet i kaffet som ger denna effekt, vilket får till följd att blodtrycket påverkas.

Kaffe påverkar blodtrycket

Hur påverkar kaffe blodtrycket?

På grund av koffein kan kaffe öka personens hjärtfrekvens, vilket gör att blodtrycket ökar. Det finns också en koppling mellan koffein och förhårdnad i artärerna. När koffein konsumeras, blir ett hormon i kroppen blockerat och gör det svårt för artärerna att öppna sig ordentligt. Den förhårdnaden kan vanligtvis vara i ca tre timmar och kan orsaka en blodtryckshöjning. Koffein gör också att kroppen producerar en större mängd adrenalin, vilket kan leda till högre blodtryck. Tillsammans med kaffe, konsumeras ofta socker och mjölkprodukter. Det kommer i sin tur att höja hjärtfrekvensen ytterligare.

Vad behöver man göra?

Det är vanligtvis inte nödvändigt för individer att helt ge upp på kaffe, utan snarare att begränsa den mängd som konsumeras. Vissa individer utvecklar en tolerans för koffein så att det inte påverkar dem. Andra svarar annorlunda och måste hålla reda på hur mycket koffein de konsumerar varje dag. Det är också viktigt att personer med högt blodtryck inte konsumerar kaffe före någon form av fysiskt arbete. Tänk på att koffeinnivåerna skiljer sig från varumärke till varumärke när det gäller kaffe, inte alla kaffesorter kommer att ge samma effekt.

Det är bäst för en individ med högt blodtryck att prata med sin läkare om hur koffein påverkar deras personliga blodtryck. Det kan vara så enkelt som att begränsa kaffeintaget till en kopp om dagen eller det kan vara att kaffe måste avstås helt och hållet. Ofta kommer personerna att avvänja sig långsamt för att minska eventuella abstinenssymptom, såsom exempelvis huvudvärk.

Morgonkaffet kan smaka fantastiskt, men det kan också vara det som orsakar konstant högt blodtryck. Prata med en läkare för att verkligen förstå vad som sker i din mage och hur det påverkar resten av kroppen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *