Ginseng

Ginseng är en växt som har varit känd för sin medicinska nytta sedan antiken. Den är inte bara uppskattad för att stödja ett hälsosamt blodtryck, men som ett hjärtstärkande medel och ett afrodisiakum.

Ginseng - Växt och Rot

Ginseng finns i både Kina och Nordamerika. Båda typerna av ginseng är medlemmar av Panax-arten. I Nordamerika anses ginseng vara utrotningshotad för att den har blivit överexploaterad i vilt tillstånd. Växten föredrar fuktig, rik jord och växer bäst i skuggiga nordsluttningar.

Hur odlas ginseng?

Vissa herbalister odlar sin egen ginseng, men den är svår att odla. Fröna är hårda och måste mjukas upp innan de börjar gro. I naturen sker detta när fåglar äter ginsengbären, och fröerna mjukas upp av magsafterna i fågeln innan de passerar genom resten av matsmältningssystemet. Odlare efterhärmar detta genom att blöta fröna i en del blekmedel och nio delar vatten i ca 10 minuter. Fröerna sköljs därefter.

Ginsengfrön sås på hösten och sedan tar det mellan åtta månader upp till två år innan de slutligen gror. Ginseng behöver mycket utrymme och plantor bör planteras med minst 1,5 meters mellanrum. De måste också vara väl skyddade i skugga.

Under det första året kommer växten bara att ha ett blad, under det andra året kommer det att ha två. Ginseng börjar blomma när den är ungefär tre år gammal. Blommorna är gröngula och följs av röda bär. Plantan växer i slutändan till att bli 50 cm hög. Roten är lång och cylindrisk och full av rynkor och trådar. Den har tillväxtringar som visar dess ålder. Roten är ofta tvådelad mot sidor och underdel, vilket ger det utseende av en mänsklig kropp.

Även om en odlare slutligen kan få ginsengen att spira, tar det fortfarande ungefär sju eller åtta år för att roten ska vara klar för användning. Den optimala tiden för att skörda roten är efter 9 år, ju äldre roten är desto starkare blir dess effekt. Ginseng kompenserar sin långa mognadstid genom att sedan ha ett långt liv, om den förblir välskött. Det är inte ovanligt att finna ginsengplantor som är upp mot 400 år gamla.

Lagra ginseng

Vissa personer föredrar färsk ginsengrot eftersom de hävdar att den är mer potent. Ginsengrot kan lagras på sätt som bevarar dess styrka. I Asien rensas roten, läggs i en korg som sedan placeras i ett lerkärl. Sedan ångas roten över en gryta med kokande vatten, tillsammans med bark från växten Woo. Ångan från barken impregnerar roten så att dess medicinska egenskaper bibehålls.

Efter ungefär fyra timmar torkas rötterna över eld eller i ett torkhus, en vecka senare blir de djupröda. Man kan även låta rötterna soltorka efter att men tvättat dem, det tar ungefär en till två veckor för ginsengrot att bli genomtorr, varefter den lagras i en burk.

Hur det fungerar

Ginseng innehåller kemikalier som kallas ginsenosider, vilka är kända för sina anti-stressegenskaper. Intressant nog så finns det indikationer på att när ginseng tas i lägre doser så kan ett lågt blodtryck stiga. Men när det tas i högre doser kan ett högt blodtryck falla. Dessa resultat kan leda till slutsatsen att ginseng normaliserar blodtrycket.

Många som har lågt blodtryck tror att deras tillstånd inte är ett problem, särskilt när de hör om de farliga effekterna av ett för högt blodtryck. Men ett blodtryck som är lågt kan också vara ett tecken på att något inte står rätt till. Personen kan lida av blodbrist eller infektion. Lågt blodtryck kan göra att en person blir yr enbart genom att resa sig upp från en stol, det kan också få denne att känna sig trött hela tiden.

Dosering av ginseng

För att korrigera lågt blodtryck kan en person ta en blandning gjord av ginseng och andra örter som normaliserar blodtrycket. Kuren är helt enkelt en halv tesked av mixturen av ginseng, hagtornblommor och bär, ingefära och rosmarin. De ska blandas i en mörk flaska och dosen bör inmundigas två till fyra gånger om dagen.

Självklart ska alla som lider av någon typ av blodtrycksproblem kontrollera med sin läkare först.

Lämna en kommentar